Frica de a merge la nutriționist

Simți teamă sau frică în legatură cu o posibilă vizită la nutriționist? Indiferent dacă este prima dată când te-ai gândit să mergi la un nutriționist sau dacă ai avut o experiență anterioară, vreau să te asigur că frica ta este reală și validă. Nu ești singura care se simte așa.

Nutriționiștii sunt specialiști în domeniul alimentației care își educă și ghidează clienții pentru diverse problematici: pierderea sau creșterea în greutate, educație nutrițională în cazul unor boli cronice etc.

Unii nutriționiști, din dorința de a-și atinge cât mai repede obiectivele, pot pierde din vedere perspectiva ta și îți impun reguli pe care nu le poți respecta. Sau pot avea un discurs care te face să te simți vinovată și rușinată de corpul sau de comportamentele tale alimentare. Această atitudine acuzatoare, întâlnită și în rândul unor medici, este nocivă pentru că induce rușinea față de propria persoană, duce la scăderea stimei de sine și, în final, la renunțarea la dorința de schimbare

„Nimeni nu-ți poate cunoaște corpul mai bine decât tine.”

Dacă ai fost acuzată de-a lungul timpului de oamenii din jurul tău sau de către profesioniști din domeniul sănătății că nu ești în stare să te ții de dietă, că nu ai voință, că te autosabotezi și că îți faci rău singură, atunci frica pe care o resimți are o bază reală. Oricine în locul tău s-ar simți la fel.

Acesta este și motivul pentru care a apărut autosabotarea. Ea este un mecanism de apărare psihologic față de atitudinile negative ale oamenilor. Cauți să-ți găsești alinare în comportamentele cunoscute și e normal să fie așa pentru că nu te-ai simțit valorizată în relație cu aceste persoane.

Cel mai grav lucru în situația aceasta este ca îți întărești credința că tu nu ești capabilă să ai grijă de tine și de corpul tău. Ceea ce nu este adevărat! Nimeni nu-ți poate cunoaște corpul mai bine decât tine. Tot ce trebuie să faci este să-i acorzi atenție. Să vezi ce are nevoie și apoi să-i satisfaci aceste nevoi.

Un psihonutriționist are în vedere toate aceste aspecte, le-a studiat și are pregătirea necesară pentru a aborda ghidajul nutrițional într-un mod colaborativ. Te va ajuta să-ți recapeți încrederea că tu ești cea care poate avea cel mai bine grijă de tine, însoțindu-te doar pentru o perioadă, până când îți însușești abilitățile necesare pentru un stil de viață sănătos. Apoi pornești pe drumul tău, dar de data asta cu un bagaj nou, cel al cunoștințelor despre tine și corpul tău.

„Corpurile noastre sunt diferite la fel cum personalitatea noastră este diferită.”

Psihonutriționistul nu te face să te simți judecată, ci încearcă să te ajute să scapi de disconfortul pe care interacțiunile anterioare l-au creat în legătură cu corpul tău, te învață să-ți apreciezi corpul și să ai încredere în tine. Corpul tău este diferit de al celorlalte femei, poate fi mai mare sau mai mic, dar nu este nici greșit, nici inadecvat. Corpurile noastre sunt diferite la fel cum personalitatea noastră este diferită. Și e normal să fie așa.

Psihonutriționistul nu îți impune un plan alimentar predefinit, nu recomandă alimente scumpe, exotice sau greu de preparat și nici nu-ți restricționează consumul alimentelor preferate (dacă nu ai probleme de sănătate care necesită această limitare). Este posibil să discute cu tine despre cantitatea de alimente consumată și despre ceea ce simți în momentele când ai pofte sau mănânci necontrolat. Te va învăța cum să mănânci și cum să gestionezi felul în care te simți în relație cu mâncarea.

De la psihonutriționist nu o să auzi despre alimente interzise sau alimente sănătoase versus alimente nesănătoase. Nici nu vei fi întrebată cum te-ai „comportat” săptămana asta, dacă ai mâncat desertul „sănătos” sau pe cel „nesănătos” și nici nu vei fi felicitată când vei fi pierdut în greutate de la o ședință la alta. Toate aceste întrebări ar pune o presiune prea mare pe tine, pe atenția pe care o acorzi hranei tale și ar alimenta credința că doar dacă slăbești ai valoare.

Psihonutriționistul tău te va însoți fără să te critice și te va ghida spre comportamente alimentare adecvate potrivite pentru tine personal, având grijă și de starea ta psihică pe parcursul acestui proces.

„Vorbește deschis cu nutriționistul tău.”

Dacă îți este frică de vizita la nutriționist sau psihonutriționist, dar îți dai seama că este important să faci pasul acesta, îți recomand să vorbești cu el sau cu ea în mod deschis despre îngrijorările tale, chiar de la prima întâlnire. Acest lucru te poate ajuta pentru că, având această informație, psihonutriționistul poate construi împreună cu tine un demers care să-ți satisfacă nevoile particulare. Astfel te poate însoți în procesul tău de creștere și dezvoltare personală.

Ca psihonutriționist vreau să-ți spun că înțeleg prin ce treci atunci când eziți sau ai dubii în privința stabilirii unei noi programări. Te încurajez să nu renunți. Te susțin și îți recunosc efortul pe care îl depui atunci când vrei să faci o schimbare în viața ta, în ciuda greutăților pe care le întâmpini. Te asigur că, pentru mine, dreptul tău de a fi tratată ca o persoană valoroasă este în prim plan!

Ești convinsă acum că nu are de ce să-ți fie frică? Hai să stăm de vorbă!