Etapele schimbării și rezistența la schimbare

Ne cunoștem bine obiceiurile nocive: fumat, consum excesiv de alcool, mâncat nesănătos etc.
Dar de ce este schimbarea lor atât de dificilă uneori?

Poate pentru că alegem să le considerăm „micile plăceri ale vieții” sau recompense și moduri de relaxare? Poate nu suntem convinși că schimbarea e posibilă? Poate o considerăm prea dificilă? Poate nu credem că avem destule motive ca să ne schimbăm? Sau poate ne e frică de recădere?

Atunci când încercăm să ne schimbăm, întregul nostru sistem de valori, principii, credințe este pus la îndoială. E un sistem pe care l-am construit cu grijă toată viața și e absolut normal să fim cuprinși de frică, îndoială și ezitare. Schimbarea e întotdeauna o provocare.

Principiile enunțate aici sunt valabile pentru majoritatea comportamentelor pe care ne-am dori să le schimbăm, deși articolul pune accent pe relația disfuncțională cu mâncarea.

Etapele schimbării

E nevoie de timp și perseverență până când reușim să facem realmente schimbări comportamentale majore. Dar etapele procesului de schimbare au fost îndelung studiate și putem beneficia de experiența acumulată.

Oare tu în ce etapă a schimbării te afli? Identifică în ce stadiu te găsești acum ca să înțelegi mai bine cum poți acționa în continuare.

Nu vreau să mă schimb (precontemplarea)

Etapa 1
Nu vreau să mă schimb

„Lăsați-mă-n pace, n-am nicio problemă”

Ești în faza de precontemplare. Discuțiile despre schimbare ți se par enervante și agasante, respingi persoanele care le inițiază, sfaturile și apropourile lor, pentru că îți declanșează frica sau furia.

Poate răspunzi deseori cu „tu ai o problemă, nu eu!”, „vedeți-vă de-ale voastre”. Poate reacționezi agresiv sau poate începi să eviți persoanele sau situațiile respective.

Încearcă să te întrebi: de ce își exprimă persoanele apropiate îngrijorarea?

Nu pot să mă schimb (contemplarea)

Etapa 2
Nu pot să mă schimb

„Aia e” / „Așa stau lucrurile” / „Așa sunt eu”

Poate știi deja că undeva se ascunde o problemă, dar preferi să te gândești că totul este în regulă, pentru că poți oricând să te lași de fumat, să te apuci de o dietă sau să îți schimbi stilul de viață.

Poate așezi responsabilitatea pentru schimbare undeva în exterior și consideri că problema e de la muncă, de la stres, din cauza anturajului sau familiei:

  • „Soțul meu mănâncă la 9 seara, eu ce să fac?”
  • „Programul meu de muncă e imposibil, nu am timp să gătesc sănătos”
  • „Știi cât durează să-mi termin treaba, să fac curațenie, să bag copiii în pat? Normal că ajung să mănânc la miezul nopții”
  • „Când ies cu prietenii la restaurant, eu să-mi iau salată în timp ce ei comandă pizza?”

Poate crezi că nu merită efortul pentru că sunt prea multe dezavantaje. Sau poate ai încercat deja de mai multe ori și consideri că nu are rost, pentru că te întorci întotdeauna în același punct.

Încearcă să ai încredere în ceea ce simți, în instinctele tale. Nu te învinovăți și încearcă să înțelegi că bucuria există și în afara farfuriei.

Fii blândă cu tine. Știu că e greu, nu e ceva cu care suntem obișnuiți. Dar blândețea față de sine poate fi exersată și este un ingredient important în procesul de schimbare.

Vreau să mă schimb, dar nu știu ce să schimb

Etapa 3
Vreau să mă schimb, dar nu știu ce să schimb

După negare (nu vreau, nu pot), deseori începi să conștientizezi că există o problemă. Este foarte important de înțeles că forma și mărimea corpului tău nu te definesc. Problema există nu pentru că tu ești într-un anumit fel ci pentru că te-ai obișnuit să acționezi într-un anumit fel.

Acum accepți că există o problemă și că poți lucra la ea, deși nu prea știi încotro să o apuci. Nu ai un plan clar, dar contemplezi schimbarea.

Încă încerci să înțelegi costurile și beneficiile, ce s-ar întampla dacă nu ai schimba nimic, și care ar fi efortul necesar și avantajele schimbării.

Ești într-o fază de informare și documentare, dar ai început să vorbești despre problema ta și explorezi variante posibile.

Pot să fac o schimbare

Etapa 4
Știu ce ar trebui schimbat, dar nu știu cum să fac

Ai adunat informații, dar nu ai ales o cale. Încă nu ai un plan. Ai decis să începi drumul, dar încă ai îndoieli despre punerea planului în practică. Ai luat decizia, dar ești în stadiul de pregătire.

Un motto bun de ținut minte în această etapă ar fi:

„O problemă identificată e pe jumătate rezolvată”

Înseamnă că deja te orientezi către viitor, cu o intenție în minte. Poate reîncerci soluții din trecut, la care pe parcurs ai renunțat. Acești pași pot fi considerați deja parte din schimbare. Simți că mai ai nevoie de un impuls, dar ești hotărâtă să nu mai amâni.

Privești problema în față, vorbești despre ea cu curaj și îți setezi așteptări realiste.

Încearcă să pui la cale un plan simplu, rezonabil, bine definit și cu un scop clar, pentru că acum întelegi că procesul schimbării presupune organizare, disciplină și efort.

Acțiunea

Etapa 5
Știu ce să fac și fac schimbarea

Ești în etapa de implementare a schimbării, o etapă plină de provocări. Ai început deja și ți-ai demonstrat că ai puterea de a schimba lucrurile.

Nu e deloc ușor, te confrunți cu pofte și dezamăgiri. Dar ai în minte că schimbarea are nevoie de timp și că te afli într-o perioadă critică. Pe măsură ce înaintezi, îți antrenezi corpul și mintea și diminuezi riscul recăderii.

Poate faci deja potențiale legături între stilul tău de viață și obiceiurile alimentare, și întelegi că emoțiile negative pot determina, de exemplu, mâncatul excesiv. Lucrezi activ la a diminua nivelul de stres. Găsești alte metode de recompensă și relaxare în afara mâncării.

Monitorizezi schimbarea și acumulezi experiență, revizuiești și ajustezi planul și obiectivul.

Menținerea

Etapa 6
Mențin schimbarea cu răbdare și perseverență

În etapa de menținere știi că atingerea unui target de greutate este doar un scop pe termen scurt/mediu și că menținerea unei greutăți optime, în mod ideal toată viața, este o provocare continuă, care se transformă în timp într-un stil de viață sănătos.

Menții schimbarea obținută, ajustând atunci când e nevoie, punând în aplicare strategiile care au funcționat, cu flexibilitate și din ce în ce mai multă naturalețe.

Deja ți-ai demonstrat că se poate și ai câștigat încredere în tine.

Nu te mai lupți la fel de mult cu tine însăți, ești mai îngăduitoare cu tine, pentru că știi că meriți asta. Nu te mai critici și nu te mai învinovățești la fel de mult, nu te mai privești constant cu dezaprobare.

Întoarcerea la vechile obiceiuri (recăderea)

Etapa 7
Recăderea

„Povestea unui succes este povestea mai multor eșecuri”

– Serge Moscovici

Schimbarea nu este o trecere de la negru la alb. Schimbarea nu este liniară și constantă. Schimbarea are fluctuații. Învață să privești lucrurile în termeni de frecvență, durată și intensitate. Nu vrem să ștergem cu buretele nici emoții negative și nici comportamente disfuncționale, ci ne dorim să le scădem frecvența, durata și intensitatea!

În această fază, nu uita că ai mai făcut odată evaluarea avantajelor și ai decis deja că schimbarea este una pozitivă și de dorit. Nu uita de unde ai plecat și ce multe resurse noi ai acum la dispoziție.

Fă o listă pro și contra, ce câștigi și ce pierzi dacă te oprești din procesul de schimbare. E foarte probabil că așa îți vei reaminti motivația inițială sau vei descoperi și dezvolta o motivație nouă.

Senzația de echilibru interior, conectarea cu tine însăți, uneltele noi din arsenalul tău – toate te vor ajuta să faci alegeri potrivite în privința relației tale cu mâncarea și să te bucuri de o viață frumoasă și sănătoasă.

Echilibru

Tu în ce etapă a schimbării te afli și ce-ți dorești de la viitor?