Dietele și programele care ne promit că vom pierde în timp scurt un număr mare de kilograme, promit miracole. Cultura dietelor, a pierderilor fabuloase în greutate, vinde „povești” de succes. Nu se discută despre procesul prin care se ajunge la acele rezultate și nici despre efectele asupra stării generale de sănătate a persoanei. Ni se arată doar rezultatul și suntem păcălite că se poate repede și ușor.
Să renunțăm la mentalitatea de dietă
Am putea alege să fim furioase pe gândirea pe care se bazează aceste diete în loc să fim supărate pe noi și pe așa zisa noastră incapacitate de a ne adapta la ele. Acest tip de diete miraculoase sunt planuri nutriționale restrictive, bazate doar pe calculul numărului de calorii și eventual pe exerciții fizice extenuante. Sănătatea noastră fizică și mintală poate fi afectată de astfel de comportamente și poate duce la apariția de boli somatice și tulburări psihice, ca de exemplu tulburări de comportament alimentar.
Speranța că o dietă sau un plan alimentar nou și miraculos ne-ar putea ajuta, în realitate ne împiedică să ne dam voie să facem schimbarea în pași mici, dar siguri. Adaptându-ne treptat comportamentul alimentar la programul personal și la nevoile metabolice individuale, reușim să ne atingem obiectivele și să menținem rezultatele în timp.
Avem nevoie de hrană. Corpul nostru trebuie să-și păstreze integritatea, iar mintea noastră nu poate funcționa corect într-un corp flămând sau supra-alimentat. Un stil de viață sănătos înseamnă să avem grijă de corpul nostru, să-l ascultăm și să-l hrănim adecvat. Corpul nostru are nevoie în egală măsura de proteine, de carbohidrați (zahăr, făinoase și leguminoase), fibre și grăsimi, de minerale și vitamine. Atunci când ne este foame, corpul ne spune că are nevoie de hrană din care să-și procure energie și resurse metabolice. Hrănindu-ne corpul îi satisfacem nevoile și avem grijă de noi.
Dacă ne este foame, mai bine mâncăm
Refuzul conștient de a ne hrăni atunci când ne este foame ne va face să mâncăm mai târziu mai mult decât avem nevoie. Atunci când suntem înfometați, intenția de a fi moderați în alegerile noastre alimentare este ușor de trecut cu vederea și ajungem să mâncăm excesiv.
Având încredere în mesajele pe care le primim de la corpul nostru, satisfăcând nevoile lui atunci când acestea apar, recăpătăm încredere în noi, în puterea noastră de a mânca sănătos și restabilim echilibrul în viața noastră.
„Singura modalitate de a scăpa de o ispită este să îi cedezi. Rezistă-i și sufletul tău se îmbolnăvește de dor pentru lucrurile pe care și le-a interzis…”
Oscar Wilde
Neacceptând mâncarea intrăm într-un conflict psihic – amenințarea cu extincția versus nevoia fiziologică a organismului. Practic ne refuzăm ceva de care avem incontestabil nevoie și fără de care nu putem trăi. Câtă vreme nu înțelegem acest conflict și nu acceptăm efectele pe care acesta le are asupra noastră, vom trăi într-un permanent război cu noi și cu mâncarea.
Să ieșim din ciclul nesfârșit al dietelor
Când ne împotrivim nevoii organice de a mânca, ne împotrivim naturii. Avem iluzia că putem face asta pentru că ne considerăm animale superioare. Însă natura, de-a lungul evoluției, a dezvoltat mecanisme de reglare excelente. Câtă vreme suntem blocați în acest conflict, nu permitem organismului să se hrănească corespunzător. După o restricție alimentară, momentele în care mâncăm necontrolat reprezintă încercările metabolice ale organismului de a ne menține în viață.
Este natural să mâncăm și la fel de natural să alegem alimentele și mâncărurile care ne plac. Toate organismele vii aleg lucrurile plăcute în defavoarea celor neplăcute. Nu putem să fim atrași de alimente cu gust neplăcut sau cu care nu suntem obișnuiți, oricât de sănătoase ar fi acestea. Când încercăm să formăm noi obiceiuri alimentare vrem ca acestea să fie ușoare și plăcute, astfel încât să le putem menține fără dificultate.
Nu există alimente bune sau rele
Cultura dietelor a dus la împărțirea alimentelor în categorii foarte generale de tipul „bun” sau „rău”. Unele alimente sunt considerate a fi mai „bune” sau „super-alimente” prin comparație cu altele, poate tradiționale, considerate a fi hipercalorice și deci nesănătoase. Adevărul este că această împărțeală a fost făcută și din considerente economice și de marketing, nu doar având în vedere conținutul de nutrienți. Pentru o persoană sănătoasă, cantitatea și varietatea alimentelor consumate este cel mai important criteriu pentru o alimentație sănătoasă.
Trăim într-o lume normală și asta însemnă că uneori ieșim cu prietenii și bem o băutură carbogazoasă cu mult zahăr sau un cocktail alcoolic, mâncăm o felie de tort hipercalorică de ziua noastră sau a unui prieten. Toate lucrurile astea sunt normale.
Ce nu este normal este să trăim în permanență abținându-ne de la a mânca „ceva bun”. Reticența de a consuma din când în când alimente hipercalorice sau așa zis nesănătoase ajunge în timp să ne controleze comportamentul atât de mult încât poate duce la izolare socială și la apariția tulburărilor de comportament alimentar.
Noi suntem animale sociale și avem nevoie de conexiune și suport social. Bucură-te de momentele petrecute cu prietenii și nu te mai gândi la mâncare.
Să ne dăm voie să mâncăm fără vinovăție tot ceea ce ne place
Când ne concentrăm atenția pe verificarea numărului de calorii pe care îl conțin produsele și pe calculul caloriilor consumate zilnic, ne setăm mintea să se gândească în permanență la mâncare. Scăpăm de această presiune dacă ne dăm voie să mâncăm doar ceea ce ne place.
Singura regulă foarte importantă pe care o aplicăm este să mâncăm în limita celor trei mese zilnice, fără a consuma altceva în afara lor. În felul acesta diminuăm poftele și dorința de a ciuguli în permanență între mese pentru că nimic nu ne mai este interzis. Surpriza o să fie că, deși uneori vom mai face excese care ne vor influența greutatea, pe termen lung scăpăm de pofte și chiar pierdem în greutate.
Să fim blânde cu noi și să ne dăm timp
E posibil să nu ne iasă de la prima încercare. La început poate o să uităm de planul nostru și o să ducem la gură în mod reflex un biscuit sau un covrig neplanificat. Nimic anormal. Toți începem prin a face mai puțin bine lucrurile cu care nu suntem încă obișnuiți.
Dacă nu ne criticăm pentru nereușitele noastre, dacă ne dăm timp și perseverăm în implementarea planului nostru, o să vină o zi când vom crea noi obiceiuri, care fiind aliniate cu preferințele noastre alimentare, se vor menține în timp.